28/04/2022

“50 objectes per a 50 anys”

“50 objectes per a 50 anys”. Aquest és el títol de l’exposició amb què el Museu de L’Hospitalet vol celebrar el seu mig segle d’existència, i que reuneix, tal i com diu el títol, 50 objectes històrics vinculats amb la ciutat de L’Hospitalet.


Es tracta de peces singulars, carregades de simbolisme i vinculades a personatges i fets històrics que han tingut lloc a la ciutat. Algunes d’elles es mostren per primera vegada, ja sigui perquè estaven guardades als magatzems o perquè pertanyen a altres museus o institucions, que les han cedit temporalment amb motiu de la mostra.


Entre les més curioses hi ha, per exemple, la metralleta que feia servir el maqui Quico Sabaté, nascut a la ciutat, cedida pel Museu de l’Exèrcit, el sifó ISI del xef Ferran Adriá, cedit per El Bulli Foundation, el primer aparell de radiologia oncològica de l’Hospital de Bellvitge, o el documento original del Conveni de L’Hospitalet, el tractat que fixava les condicions per a l’evacuació dels exèrcits de l’Àustria durant la Guerra de Successió, que es va signar al carrer del Xipreret al 1713, i que va ser el primer pas cap al final del conflicte, al 1714.


A la mostra també s’hi poden veure documents que marquen fites rellevants per a la ciutat, obres d’art i objectes singulars que expliquen la història i l’evolució de L’Hospitalet des dels seus orígens fins a l’actualitat.